Close
Skip to content

Wat is nou wat, en welke stickersoort is voor uw doeleind het meest geschikt?

 

Binnenshuis of Buitenshuis
Om te beginnen bepaalt u het doel waarvoor de sticker gebruikt gaat worden. Is dit binnenshuis of buitenshuis?
Buitenshuis moet een sticker bestand zijn tegen weersinvloeden. UV stralen, regen, vrieskou en wisselende temperaturen. Deze kunnen namelijk sterk van invloed zijn op de duurzaamheid en dus de uiteindelijke kwaliteit van uw sticker. Voor toepassingen buitenshuis zoals op een voertuig of etalageruit kan men gebruik maken van zogenaamde gelamineerde polymeer stickers en Monomeer vinyl stickers.  De polymeer leent zich door zijn elasticiteit prima voor gebogen oppervlakten en is tevens toepasbaar op verschillende gladde ondergronden zonder structuur. Daarnaast bestaat ook een monomeer toepassing. Deze is doorgaans een fractie dikker dan de polymeer en gunstiger geprijsd. Het nadeel van de monomeer is de geringe elasticiteit. Hierdoor is hij gevoeliger voor krimp. Voor binnen en buitenshuis toepassingen op vlakke of zeer licht gebogen ondergronden is de monomeer variant alsnog uitstekend geschikt. De Stickerman maakt in het algemeen voor uitgesneden stickers gebruik van de monomeer variant. Deze behoud minimaal 3 jaar zijn originele vorm, structuur en kleur. Indien bewerkt met een laminaat of blanke lak is dit nog vele malen langer.

 

Gesneden of geprint
Een sticker kunt u door ons laten uitsnijden of laten bedrukken.  Het voordeel van een uitgesneden sticker is dat dit deze doorgaans het langst zijn originele vorm en kleur behoudt. Buitenshuis is dit minimaal 3 jaar, binnenshuis nog veel langer. Gesneden stickers kunnen wij in praktisch alle denkbare formaten creëren en leveren. Wij maken in principe altijd gebruik van monomeer vinyl van de hoogste kwaliteit. (Oracal®) De nadelen van uitgesneden stickers zijn de ietwat hogere prijs en het gebruik van gemengde kleuren. Het is bij volledig en tot in detail uitgesneden stickers niet mogelijk om deze in fullcolor te leveren. Wilt u toch uitgesneden stickers in kleur? Dan snijden wij elk onderdeel dat een kleur moet hebben onafhankelijk in de kleur die u wenst. Met de hand plaatsen wij dit vervolgens terug op de originele sticker. In de praktijk betekend dit dat de uitgesneden varianten mééstal uit 1 , 2 of maximaal 3 kleuren bestaan. Doordat de uitgesneden stickers deels met de hand moeten worden nabewerkt kan het zo zijn dat de multicolor stickers een fractie kunnen afwijken van elkaar. Indien u een fullcolor sticker wenst dan is deze altijd geprint op watervast vinyl. Wij gebruiken hiervoor een professionele printer met maar liefst 8 printkoppen om een zo realistisch mogelijke afdruk te realiseren.  Ook hier zijn weer nadelen aan verbonden. Het is niet mogelijk om deze stickers in detail uit te snijden. Wat wel mogelijk is, is het uitsnijden van de contour. Dit betekend dat de sticker bestaat uit één geheel. De achtergrond kan alsnog transparant zijn. Het voordeel van fullcolor geprinte stickers is natuurlijk het gebruik van alle kleuren die u zich maar kunt bedenken. Daarnaast kunnen we de stickers tot in het kleinste detail printen. Details zo klein die een gesneden sticker nooit zou kunnen benaderen. Zowel onze uitgesneden als onze geprinte stickers zijn weerbestendig en van de best denkbare kwaliteit. *De geprinte stickers kunnen worden voorzien van een lamineer laag om de levensduur aanzienlijk te verlengen, desalniettemin moeten extreem natte (weers)omstandigheden worden vermeden. Denkt u hierbij aan hogedruk reiniging en wasstraten.

 

Papieren stickers
Dit is zoals de naam al doet vermoeden een sticker welke is afgedrukt op papier. Dit is een goedkope manier van stickers produceren. Grote fabrikanten printen dit soort stickers met honderden, zo niet duizenden tegelijk af. Let dus goed op als u een sticker koopt, dit soort stickers zijn van mindere kwaliteit. Dit betekend niet dat ze niet efficiënt kunnen zijn hoor. Dit soort stickers leent zich uitstekend voor bijvoorbeeld etiketten of kinderstickers. Omdat deze stickers niet duurzaam hoeven te zijn is het productieproces eenvoudig. Een eenvoudige productie betekend ook een lage prijs voor u als consument. De voordelen van papieren stickers zijn dus de lage kosten. Ook al zijn ze kwalitatief niet de beste, binnenshuis hebben ze nog een redelijke levensduur. De nadelen zijn de geringe toepasbaarheid. Papieren stickers kunnen wij zowel fullcolor, als contour gesneden leveren.

 

Het plakken van uitgesneden stickers
Hoe plakt u de stickers eigenlijk? Wij adviseren de klant altijd om de ondergrond goed schoon en vetvrij te maken.
Neem een pasje of rakel waarmee u de sticker goed aandrukt (wrijft). U neemt nu de sticker en haalt hier de doorzichtige laag ( applicatietape) vanaf. De letters en of afbeelding moet nu blijven kleven aan de laag die u er net af gehaald heeft. Soms wil het wel eens voorkomen dat een letter op de ondergrond (drager) blijf zitten. Herhaal bovenstaand proces dan nog een keer. U kunt de vastzittende letter ook een handje helpen door deze stevig tussen duim en wijsvinger te klemmen en zo de tape van de drager te halen.

Plaats de sticker op de plek waar u hem wilt hebben en wrijf opnieuw aan.
Hierna kunt u de doorzichtige folie verwijderen.

Voila de sticker zit vast!

Voor geprinte stickers werkt dit proces hetzelfde. Echter blijft er nu niets kleven aan de applicatietape omdat het er al op geprint is.
Plak de stickers bij een minimale temperatuur van 8 graden.

 

Magneetstickers
De magneet stickers zijn in principe gemaakt voor toepassingen binnenshuis.
Gebruik altijd een geschikte ondergrond van zogenaamde ferro-metalen. D.w.z. een ondergrond waar een magneet aan blijft kleven.

 

LET OP:  onze stickers zijn in principe vervaardigd van monomeer vinyl tenzij anders vermeld. Dit betekend doorgaans dat de stickers enkel te bevestigen zijn op gladde ondergronden zonder structuur. De reguliere kleuren zijn geschikt voor lange termijn toepassingen en  behouden hun originele eigenschappen tot minimaal 5 jaar bij alle weersomstandigheden. Binnenshuis is dit dubbel zo lang. De fluor serie is geschikt voor korte tot middellange buitentoepassingen met een houdbaarheid bij buitentoepassingen van minimaal 1 jaar. De fluor stickers zijn doorgaans een fractie dikker dan de reguliere stickers. Indien u de stickers voorziet van een laminaat zoals vernis kan dit de levensduur verlengen.

tips:

  • Door het verwarmen met een föhn op matige stand kunt u het vinyl beter vormen en eventuele luchtbubbels verwijderen.
  • Voor een nóg betere levensduur kunt u uw stickers na bewerken met blanke lak. M.n. de gedrukte stickers hebben hierdoor een extra beschermlaag wat de levensduur ten goede komt. U kunt de stickers ook door ons laten lamineren.
  • Voor het verwijderen van de sticker raden wij u aan stickeroplosser te gebruiken.
  • Besteld u een product op basis van een door u aangeleverde foto, tekst of afbeelding? zorg dan altijd voor een zo hoog mogelijke resolutie voor het beste eind resultaat.

Veel plezier van uw Sticker(s)!

 

Laten uw stickers niet los van de drager? Kijk dan hier om dit op te lossen:

 

 

 

de stickerman